Další odkazy

Nenechte si ujít!

Povídka Druhá šance od Alokin teď vyšla jako kniha!

Zkáza z nebes

Snoubení tmou - Leona Škodová

Hříšníci - Marie A. Gregorová (ambra)

Facebook

Kdo sem chodí?

Flag Counter

/gallery/Dv%C4%9B%20jizvy-kol%C3%A1%C5%BE-mini.jpg

44. ČERNÁ. SMRT. / ANI JI

Dle mého soudu nejčernější, nejtemnější a nejnáročnější kapitola Jizev. Pravděpodobně ji nelze číst jinak než v naprostém klidu, s možností soustředění.
Dirk a zbytky jeho vůle, konec jeho sil.
(A jedna opravdu nádherná skladba.)

předchozí kapitoladalší kapitola

Uživatelé musí být přihlášeni pro psaní komentářů.

Komentáře

1

Cathlin

20)  Cathlin (01.08.2013 09:21)

Hani... skládám hlubokou poklonu za tak krásný komentář.
"sůl do otevřených ran" a "A teď... teď se bude muset dívat."
Ale není to jen o té vině. Ta tam nehraje zase tak úplně zásadní a klíčovou roli. Je to hlavně o lásce. O tom, že je pro ni zkrátka ochoten udělat všechno, co je v jeho silách, a i to, co v nich není, jen proto, aby jí pomohl. Vina nevina. Udělal by to stejně. A klidně i s pro něj destruktivními důsledky.
Jak mohu takhle psát a zachovat si zdravý rozum? To je opravdu dobrá otázka. Nevím... Zvláště u podobných kapitol, kdy takové zoufalství nečekám, ale ono stejně přijde a zírám na to podobně jako ty.

A ano, uznávám, že celá situace je velmi krutá. Ani skulinka, kde by se bylo možné nadechnout.

PS: "Vidět DIRKA stočeného v klubíčku na podlaze"...... Doufám, že opravdu vidíš Dirka.

Cathlin

19)  Cathlin (19.09.2012 15:47)

DM: To nevím, proč máš ten pocit, ale ano , bude. Drž se...

DarkMoon

18)  DarkMoon (19.09.2012 13:54)

No, tak to teda bylo něco. Kapitola byla děsně emotivní a vůbec a ta písnička to ještě prohlubovala. Chudáci, oba :'-( Proč mám ale pocit, že to bude ještě horší?

Cathlin

17)  Cathlin (04.09.2012 16:06)

Marvi, občas mě vaše komentáře děsí.
Myslíš, že Dirk bude muset klesnout ještě hlouběji? Čekáš to??? Wow.
Přemýšlím, jak asi hluboko... Protože pravda je, že to jde ještě o HODNĚ NÍŽ. A je jen na mě, jak hluboko jsem vůbec ochotna zajít, že ano.

Marvi

16)  Marvi (04.09.2012 14:34)

Ojeje prozření a jak Dirkovo tak Corinnino! :'-( :'-( :'-( No byla to síla tato kapitola!!! Ještě než Corinne přišla o růžové brýle dokázala pomoc Dirkovi, který byl na dně. Bylo to vůbec dno? Určitě ještě ne, jak tě znám byl to jenom jeho okraj. On si bude muset klesnout ještě hlouběji...
Vůbec se neodvažuji odhadovat co bude dál. Nikam jinam než do Detroitu nemůžou... Lester je kdo ví kde... Bezvýchodná situace. Jediné pozitivní je, že Corinne už vnímá realitu v plné síle, ale bude její síla stačit postavit se všemu??? No nevím... Musím věřit tobě paní spisovatelko ;) ;) ;)

Cathlin

15)  Cathlin (31.08.2012 10:38)

Proboha, Twilly! To je to tak patrné? Že ty scény vidím tak jasně před očima? Režisér, scénárista, kameraman? Ty mi dáváš.
Výdech, nádech.
Moc ráda čtu tvé oblíbené věty, pokud se nějaké objeví. Překvapí tě vůbec, že ses trefila do těch mých? :D
A scéna, ve které Vrag Corinne bere iluze? Sakra, musím si to asi přečíst znovu a zkusit přijít na to, co se ti na tom tak líbilo... Třeba to odhadnu.

Twilly

14)  Twilly (30.08.2012 22:44)

Začnu citacema:

Promnul si prsty a otočil se ke mně zády, na okamžik. Zhluboka se nadechl, vztek z něj pomalu vyprchával. Potom se otočil zpět. - Přemýšlím, která profese u filmu by ti šla nejlíp. Režisér? Scénárista? Kameraman? V téhle citaci je totiž od každého trošku.

Vzpomínky mi přeťaly vaz. - jak výstižné! Neuvěřitelná formulace, která mě přímo nadchla. Prostě respekt, Kačenko

Ty oči se nedaly snést. Děs, utrpení, strach. Byly příliš blízko, dvě hlavně revolveru.- Jak možná uhodneš, dostaly mé ty dvě hlavně revolveru. Oči mají v spisovatelské historii mnoho přívlastků a taky mnoho opisů, ale tenhle? ANO

Díval jsem se jeho směrem, v přítmí jsem sledoval jeho oči. Ty vidět byly, bohužel. Naše dvě tašky ležely u našich nohou. Corinne ve svých rukách nervózně svírala svou malou peněženku, kterou ji Vrag vrátil jako jednu z posledních zabavených věcí. - tady je to EVIDENTNĚ o filmařském (kameramanském) oku. Nááááádhera, Kačenko


Naprosto mě dostala scéna, ve které si Vrag bere zpátky iluze

Cathlin

13)  Cathlin (30.08.2012 20:41)

Áááách, Bosi! Takže jsi sebrala odvahu??? Jááááj! Úžasný. Nevím, čím to je, ale tvé komentáře jsou tak nějak moje krevní skupina, vždycky se na ně těším. Na komentáře ostatních taky, ale na ty tvé tak nějak... zase jinak.
A dávkovat? No... dobře asi děláš. Tahle kapitola vážně nebyla zrovna čtení na odpolední terásku se sluníčkem, vínkem a jahodami, co?

Vrag... Nemyslím si, že neměl koule. Spíš ho to prostě a jednoduše nezajímalo. Jeho práce byla u konce a Corinne ho nějak zvlášť nezajímala nikdy. Jen ji využil.

Bosorka

12)  Bosorka (30.08.2012 18:40)

Tak jsem vyškrábala zbytky odvahy a dávkuju si tě jako dobrý pití, s kterým se to ale nemá přehánět ;)
Protože tohle byla fakt emocionální ždímačka. Dirkova bolest byla...sakra, na to mi chybí přívlastky! To jak se upnul k fyzické bolesti, jak odmítal Cor....
Takže pár mých nej vět:
"Nic. Definitivní, řvoucí, pusté prázdno.
Vysmívající se kříž nad hrobem, který zpečetil naši cestu."

A pak to, když Vrag "odpečetil" Corinu mysl... Asi sám neměl "koule" na to koukat se, co to s ní udělá. Proto je poslal pryč.

Cathlin

11)  Cathlin (28.08.2012 10:34)

Fanny, tuším a jsem moc ráda! :) :) :)
A aha - poslat dál = zabít. Chápu. A myslím, že na to snad opravdu nikdo nezapomíná.

Fanny

10)  Fanny (27.08.2012 23:29)

A víš, že já se taky moc těším? Víš viď? Jo, kousek od obojího plus je to prostě odměna té kapitole a povídce. Čím víc je o čem psát a čím víc si to zaslouží tím je delší, propracovanější, ale nezáleží vždycky na délce... Někdy to dlouze nejde, ať už je to sebelepší... Mimochodem nedávám si s nimi až takovou práci... Mohla bych i víc a Ber to prostě jako poděkování tobě. Ty píšeš pro nás a tohle je moje "Díky".
Jo, jsi všemocná a já to moc dobře vím. Už dávno mě autorky naučily počítat se vším :D
Babička? Za čtyři dny?
Poslat dál... Pochopila jsi to myslím špatně... Myslela jsem zabít, jen jsem nechtěla být tak hrubá. "Kdyby Dirk Cor nakonec přece jen chtěl zabít... "
:) ;) :)

Cathlin

9)  Cathlin (27.08.2012 21:45)

Fanny, já se tak těším, až tě uvidím na sraze!
Pořád nemůžu pochopit, že se s těmi komentáři dáváš takovou práci. Chceš mi tím udělat radost, anebo se z toho spíš potřebuješ sama vypsat? Nebo trochu od obojího? ;)

Až po tvých slovech dneska "Že je nezabiješ. A stejně tak si kladu otázku, budeme my chtít, aby přežily? Nikdy jsem v tomhle nebyla víc nejistá." mi došlo, že musíš asi počítat se všemi možnostmi. Včetně toho, že Dirka a Corinne popravím - a že mi to nakonec ani nebudete vyčítat!

Takže ano, naprosto chápu, že Jizvy nejsou román, který by se dal přečíst za dva dny. Pokud si ho člověk chce přečíst a ne jen přelétnout, nejspíš to opravdu jinak nejde než číst po kouskách. I když moje babička dokazuje opak! Dala se do toho a za 4 dny byla ve 40. kapitole! :D Ale jo, vím přesně, co chceš říct. To o tom zachování si zdravého rozumu, a tak. ;)

Ne, myslím, že na to, že Corinne do dolmery odmítla vstoupit už předem, nikdo zase až tak nezpomíná. Tady se raději zdržím komentování uvidíš, prostě uvidíš!

Děkuji za výběr míst, která tě zaujala, a tvá přípodotknutí k tomu? Jako obvykle přesně na místě!

Fanny

8)  Fanny (27.08.2012 21:16)

Jenže odteď tě z reality, která přijde, už nikdo milosrdně nevyrve zpět.Teď v ní pěkně zůstaneš a shniješ. Ty i ona."
Do teď to bylo jen o něm a Cor byla venku, teď začíná to pravé Oni.
Ve chvíli, kdy ji Dirk bude chtít poslat dál, umřou oba. Proč mám pocit, že na to neustále všichni zapomínají? Tuším v tom snad nějaký háček, který jsem přehlídla, ale nemůžu odhalit...

Jediné, co mě stále nutilo dýchat, hýbat se, žít, byla právě ona. Ona vedle mě. A vědomí, že se o ni musím postarat. Že nesmí zůstat sama.
Nesmí zůstat sama. Nikdo z nich ani na chvilku neuvažoval, nepochyboval... o tom, že by ji Dirk nechtěl pomoct. Nechtěl ochránit a pokusit se jí zachránit za každou cenu. Velká část je za nimi. Snad nejhorší, nejlepší, nejsnazší, jediná... Je jedna jaká, ale nějaká určitě a uvidíme, co bude dál.

Ale kdo z nás dvou měl větší pravdu? Větší nárok na to hájit svůj svět?
Jestli některá slova považuji za omračující. Jsou to rozhodně tahle. K tomuhle ani nelze, není potřeba něco dodávat.

Nevím, jak se mi podařilo se znovu postavit na nohy, ale věděl jsem, že bez ní bych to nedokázal.
Pro ní. Ale bez ní by to nedokázal.

Ber to jako radu, kterou by ti mohl dát tvůj dobrý přítel.
Tak zvláštní! Ta věta je pravdivá opravdu pravdivá, ale přitom vyvrací úplně všechno a nepřekvapuje. Nemůže být větší ironie, lež to není, ale otázku "Proč?" taky nenutí...

Odebrání iluzí, ze kterých žila, bylo stejně kruté jako rána přímo do srdce.
Horší! Troufám si tvrdit, že o mnoho horší! Rána do srdce, ta skutečná... Co to je oproti tomuhle???

Poprvé po nespočtu dní jsem se nadechl čistého vzduchu a čistý vzduch ještě nikdy nechutnal tak zkaženě. Stejně jako svoboda, kterou jsme právě získali.
Svoboda, která nikdy nevystihovala tohle slovo méně. Nebyla víc pošpiněná... Svoboda totiž dává možnost rozhodnutí, ne?

Říkám si, že Jizvy se vlastně nedají přečíst vcelku. Ne tak, aby to člověku nezabralo přinejmenším několik týdnů. Snad první kapitoly se dají přečíst najednou, ale číst třeba posledních deset kapitol najednou... Buď by mě to zabilo, nebo bych si neuchovala zdravý rozum... Pro mě osobně jsou tři kapitoly denně strop. Snad to tak vidím jen já, možná ne. Ale pro mě tohle určitě není povídka, kterou zhltnu za dva dny.
Stále si říkám, že je nenecháš zemřít...Že je nezabiješ. A stejně tak si kladu otázku, budeme my chtít, aby přežily? Nikdy jsem v tomhle nebyla víc nejistá.

KatkaB

7)  KatkaB (24.08.2012 19:23)

Někdy se to tak prostě přihodí, že se nálada čtenářek blíží atmosféře dílka, někdy je to kontrastní. Uvědomuju si, že jsi do toho dala jako vždy naprostý maximum a je to moje chyba, že jsem to nebyla schopná prožít a ocenit víc.
A ano - to, co se děje v Dirkovi, je jen a jen Tvoje zásluha. Jsi to Ty. A on se veze s Tebou, nemá jinou možnost, chudák Po těch měsících, co vyprávíš jeho ústy tenhle román, už musíte být jedna duše, Ty a Dirk, znáš jeho největší obavy, nejtajnější přání, nejintimnější zážitky... Vlastně máš celého Dirka v sobě. Je Tvojí součástí. A Ty jeho. Ano, tohle je krásná myšlenka A i když jsi stvořila i Corinne, je mi jasný, že Dirka máš radši ;)

Cathlin

6)  Cathlin (24.08.2012 14:03)

AMO: Tvé sms - dokonalost sama! A škoda, že mě nechceš zabít... :( B) Věřila jsem, že to dneska uděláš. Tak třeba příště?
Těším se na koment. ;)

Cathlin

5)  Cathlin (24.08.2012 13:56)

Kači... áááááááá...
Optimismus a tahle kapitola (natož třeba ta příští!!!) se kříží jako dva nabroušený meče.
Ano, VÍM!!! Vím, že Jizvám hodně škodí, že je zatím není možné číst naráz, ale že se to furt trhá. A vím, že ucelené čtení posune ten zážitek zase někam úplně jinam. Protože tu atmosféru, která se nese z jedné kapitoly do druhé, tu je třeba si uchovat a ne stále ztrácet a nalézat (někdy dost obtížně, jako například dnes v tvém případě... :( ). Ale to se nedá nic dělat, to jsou holt porodní bolesti. A že to bude jiné, až to budeš číst znovu naráz, tím jsem si sakra jistá.

Proboha, když jsem četla tyhle tvé věty: "Dirk je krásný silný zlomený zhroucený muž. A Ty jsi to, co se v něm děje, vylíčila dokonale.".... nedočetla jsem je do konce a z té poslední jsem přečetla jen: "A Ty jsi to, co se v něm děje." To by byla taky krásná myšlenka, co říkáš? A ano, naprosto souhlasím. Když se chlap dobrovolně nechává mlátit, je to jedna z nejsilnějších věcí.

A co se týká jejich síly? Corinnina duše je stále lidská. Obyčejná lidská, jen její tělo je jiné. A Dirk? Ten už jednoduše a prostě mele z posledního. Takže... kruci, sama se nervózně koušu do rtu, když to píšu.

KatkaB

4)  KatkaB (24.08.2012 13:36)

Už jsem to asi psala, že i když si člověk myslí, že už nemůže, tak pořád ještě může. Nevím, kolik toho můžou vydržet, zvlášť když už ani jeden z nich není člověk ale jinám daleko silnější bytost, určitě se dostali na hranici svých sil, zvlášť když je Vrag předminule donutil vybít svoji energii do té uzemněné tyče, ale teď už jsou na tom zdá se líp.
Jak to zpívá Landa:"...dokud dejchám, pořád doufám..." Takže dokud se drží na nohou, dokud jdou, kamkoliv, dokud to nevzdali, tak ještě pořád tu hranici nepřekročili.

Ghost song už taky funguje. Napoprvé jsem měla jen název a žádný okýnko s hudbou. Momentálně jsem na tom sama celkem dobře a optimisticky, tak jsem asi nebyla pro čtení týhle kapitoly spolu s působivou hudbou naladěná na tu správnou vlnu. Nebo je to tím kapitolováním... Už jsem si na sobě všimla, že jinak prožívám jednotlivý díly a jinak něco, co čtu v kuse pořád pryč, bez několikadenního čekání. Možná jsem si měla připomenout pro navození správnýho stísněnýho pocitu i jednu dvě tři předchozí kapitoly.
Až budou Jizvy hotový, dám si je znovu. A dozajista to při druhém čtení budu vnímat jinak než teď, i když už budu vědět, jak to dopadne.
Dirk je krásný silný zlomený zhroucený muž. A Ty jsi to, co se v něm děje, vylíčila dokonale. Když chlap takhle brečí, vzlyká, když si nechává dávat facky jednu za druhou... je to hrozně moc silný, cloumá to se mnou. Ale pevně doufám, že se sebere. A bude bojovat za Corinne, za ně za oba, za jejich lásku a společnou budoucnost (to je ten můj momentální optimismus, dneska to vidím na šťastný konec. Jindy, sama bez energie, jsem zcela smířená se smutným tragickým koncem). Ale jsem to pořád já, ta samá osoba ;)

3)  AMO (24.08.2012 13:34)

nic neříkej a já se také nebudu o nic pokoušet

Cathlin

2)  Cathlin (24.08.2012 12:39)

Kači, ano, v pondělí budou dvě, už je mám připravené v administraci, zrovna jsem to dodělala! Jinak to nejde, ty dvě k sobě patří... I když se to tak možná bude zdát jenom mně, to uvidíš!

Emocionální masáž, zlomený silný krásný muž... To jsou krásná slova, díky za ně. A ano, musí to oba ustát, ale oba jsou na kraji svých sil. Kolik toho ještě vůbec můžou vydržet, co myslíš...

Ghost song? Mně funguje, zvláštní! A smutek? Mám dojem, že "smutek" je slabé slovo, ale sama nevím, jak to popsat jinak. Každopádně ta píseň k té scéně jednoduše patří. Dík, že sis ji našla.

KatkaB

1)  KatkaB (24.08.2012 12:22)

Mám to za sebou. To byla emocionální masáž, Cathlin

"Slyšel jsem jeho slova, chápal jsem jejich obsah, ale ostří dobře nabroušených bodců, ukrytých mezi těmi slovy, se zastavilo těsně před mou hrudí." Ta Tvoje slova...

"Boj skončil, byl konec. Bylo mi zle. Zle, zle."

Ghost song mi nefungoval, ale našla jsem si ho na youtubku. To je čistý smutek.

"Studené dlouhé prsty dotírajícího šílenství byly blízko, cítil jsem je, jak se dobývají do mojí lebky, lačně obtáčejí mou mysl."

Zhroucený zlomený silný krásný muž. Dokonale vylíčen, Cathlin

"Náruč mého nářku hřála jako matka, jako jediné, poslední z útočišť. Závratné náručí milenky, které mi přineslo tu pravou rozkoš. Konečně jsem dokázal dovolit bolesti, aby mi srazila vaz. Jaká úleva, jaká slast." Nemám slov

"Ještě." Ještě další bolest od Corinne… Procitnutí nastalo a teď, teď to musí nějak ustát. Oba. Vážně nám dáš v pondělí dvě kapitolky? Těším těším

1

>