Další odkazy

Nenechte si ujít!

Povídka Druhá šance od Alokin teď vyšla jako kniha!

Zkáza z nebes

Snoubení tmou - Leona Škodová

Hříšníci - Marie A. Gregorová (ambra)

Facebook

Kdo sem chodí?

Flag Counter

http://www.bez-hranic.cz/gallery/thumbs/HG.jpg

Malý pokus o recenzi.

Uživatelé musí být přihlášeni pro psaní komentářů.

Komentáře

1

16)  anmgee (10.06.2012 10:47)

pig

15)  Máša (07.05.2012 17:22)

Kritika dobrá, ale nesouhlasím s tebou ve všem. Například Peeta byl podle mě zahraný skvěle. Haymitchův výkon byl podle mě taky skvělý, ale je pravda, že tam mohli dát tu scénu jak se např. válí ve svých zvratcích. A Katniss není v knize vůbec popisovaná jako drobná dívka, jen jako lehčí než profíci... ale celkově vzato to není špatné... :D

14)  Charlotta (07.05.2012 14:13)

Nebudu se tu dlouze rozepisovat o svém názoru na tvou recenzi.. jen: herci se prostě nějak vybrat museli a já si nedokážu představit nikoho jiného, než právě Jenn v roli Katniss. A to že není drobná mi vůbec nevadilo. Co kdyby vybrali drobnou dívku, která by ale byla děsná herečka? A výkon Haymitche byl úžasný :D jeho hlášky a kousavé poznámky byli právě známkou toho, že Kapitolem pohrdá a nemá co ztratit. Asi jedná věc, se kterou s tebou souhlasím, je romance Katniss a Peety... žádný nečtenář to nemohl pochopit. a to, že film byl natočen o vraždění dětí pro děti... to ale nikdo neřekl. Kniha je strašně poučná a dala mi úplně jiný pohled na svět, svému dítěti bych to dokonce doporučila.
Film se mi nakonec velmi líbil, i když se mi tam nějaké scény nelíbilo, to z něj ale nedělá špatný film.
Jinak děkuji za recenzi :).

13)  wolf (03.04.2012 18:04)

Ten film je super, doporučuji na něj jít, je to hodně dobře spracováno

Silvaren

12)  Silvaren (26.03.2012 09:42)

Díky za dokonalý a podrobný rozbor, teď je mi jasné, že na to nepůjdu. Máš naprostou pravdu, že točit film o vraždění dětí tak, aby se na něj mohly děti dívat, je v podstatě nemožné a nelogické. A taky si myslím, že především kniha není pro děti. Alespoň já bych ji děti číst nenechala. Se mnou to řádně zamávalo a vzpamatovávala jsem se čtrnáct dní. Nedokážu si představit, co by to udělalo s třeba dvanáctiletým dítětem.

Czistoslava

11)  Czistoslava (25.03.2012 19:00)

Pěkná recenze, díky. Na filmu jsem nebyla a zřejmě si i počkám, až bude mimo kina. Bojím se, že bych byla zklamaná, už z pohledu všech tří přečtených dílů na jeden zátah, což zas dává ucelenější obraz celého příběhu kolem Katniss a Kapitolu.

Evelyn

10)  Evelyn (25.03.2012 18:59)

Včera jsem na filmu nakonec taky byla a musím říct, že mě to mrzí. Dlouho jsem se nemohla rozhodnout, jestli ho chci vidět, a měla jsem zůstat u toho nevidění...
Katniss - představovala jsem si ji vyhublou a drobnou. Jiné výtky ale k její postavě ve filmu nemám.
Peeta - v knížce jsem až téměř do konce nevěděla jistě, jestli je kladný nebo záporný hrdina. Nevyznala jsem se v něm a líbilo se mi to. Tím, že ho čtenář viděl jen očima Katniss, byl stejně jako ona zmatený. Ve filmu to vůbec nevyznělo. Až na scénu - I když umřu, chci to být pořád já, chci jim ukázat, že nejsem jejich hračka - mi přišel takový nijaký...
Aréna - jasně, v knížce se o ní psalo jako o lese, mýtině, jezeru a poli, ale představovala jsem si celé to místo jaksi umělejší, dokonalejší na pohled a ne tak přírodní a obyčené jako kdekoliv jinde v Panemu. Zklamal mě i Roh hojnosti - místo oslňujícího zaltého kornoutu jakási železná konstrukce...
Haymitch - v knížce jsem ho milovala. Představoval pro mě to, co píšeš. Symbol toho, že vyjít z Arény neznamená vrátit se k předchozímu životu. Že vítězství splátce nezachrání. Že Kapitol dává jen velmi falešnou naději a vládne skutečně krutou rukou. Jeho pád při Sklizni, zvracení ve vlaku, opilecké řeči, v nichž se skrývá mnohem víc... Jak se stalo, že ve filmu je pořád docela upravený, střízlivý (sice se skleničkou v ruce, ale o opilosti nemůže být řeč) a tak hrozně přátelský a snaživý? Kam se vytratilo jeho špičkování s Katniss, neustálé vrčení a kousavost?
Jídlo - podstata celého toho příběhu stojí na jídle. V krajích ho není moc a regulovanými příděly Kapitol udržuje svou nadvládu. Vždyť proč by se jinak děti přihlšovaly o oblázky a zvyšovaly tak pravděpodobnost, že jejich jméno bude vytaženo z osudí, kdyby neznaly hlad? Jediné zkazky o hladovění ve filmu byl stařec okusující kost a Katnissino nadšení, když jí Hurikán dal půlku chleba. Ve vlaku se měla ona i Peeta přejíst až k nevolnosti. Ve filmu ale odcházejí od stolu s tím, že je přešla chuť...
Přípravy - chyběl mi přípravný tým. Oni nebyli nepodstatné vedlejší postavy, tihle Kapitolané měli smysl.
V knížce se mnohokrát opakuje, že je běžné, aby spolu spátci z jednoho kraje nepřátelili. Tvoří jen dočasná spojenectví, ne tým. Každý hraje sám ze sebe. Katniss s Peetou jsou výjimeční i tím, že oni dva vyspupují jako pár, doplňují se, trénují společně, při jízdě na vozech se drží za ruce... Už to je vpodstatě vzpoura Kapitolu.
Hry jako takové - nečíst knížky vůbec bych nepochopila, proč se jim říká hladové. Na nikom ze Splátců nebylo vidět, že by měl hlad nebo žízeň.
Komunikace mezi Katniss a Haymitchem - chápu, že tohle byl pro filmaře oříšek, ale psané vzkazy? A ty šílené padáčky vydávající hlasitý zvuk...
Zranění - jasně, léky z Kapitolu jsou hodně dobré, ale že by vyléčily všechno? Jaký smysl potom Katnissiny popáleniny a Peetova rána na noze měly? Vždyť po vyhlášení vítězů se měl Peeta zhroutit a měl přijít o nohu. A možná díky tomu Katniss svůj trik s bobulemi přežila. Její volání jeho jména a bušení na dveře chirurgického sálu mi fakt chybělo.
V litanii bych mohla pokračovat ještě dlouho... Přiznávám se, že film se mi nelíbil a hodně mě zklamal. Neměla jsem v něj přehnaná očekávání, jen mám pocit, že si filmaři ukousli moc velké sousto. Knížky považuju za naprosto skvělé a až geniální, nadchly mě a můžu je číst stále dokola. Film už si znovu nepustím.

semiska

9)  semiska (25.03.2012 18:18)

Zlato, chválím článek.
Já jsme se ještě ke knížkám nedostala, moc práce, ale až je přečtu, tak se mrknu na film. Jsem na to zvědavá.

gucci

8)  gucci (25.03.2012 18:17)

ambroušku nezapomnělas na nic!!!! ..jen Domča už se mnou asi nepromluví!:p ..příště se budu držet víc zpět!

Astrid

7)  Astrid (25.03.2012 15:58)

Ambro, presne mierená a zaujímavá recenzia.
"Osobně bych knihy zavedla jako povinnou četbu s dovětkem, že Collinsová velmi přesně popsala fungování skutečné totality (a jak snadno mohou vést dobré úmysly k další totalitě)." - Celý čas tu dumám, čo to tá Collinsová vlastne písala, keď som tretí diel vyšvacla von oknom. V kine som nebola, takže do vyjadrovania nálad týmto smerom sa nepúšťam, ale s odstupom času je to pre Astrid takto.
Ku knihám len tolko: neviem, ako sa to mohlo stať, že tri diely plné predpojatosti a mletí o handrách a mejkape, pohltilo tolko čitateľov.

Spomínaš nekompatibilnosť postavy Peetau, myslím, že to nie je len problém tejto postavy, ale že sa s ňou potýkajú viacere zo série.
A toto spomeniem, už viackrát opakovaný moj názor a to jest: v knihe sa nedočkáme žiadnej romatiky, ale vidím, že k nadšeniu asi jej nie je treba. Ja viem, chápem, smiešne obavy autoriek - ABY ich dielo náhodou neprepadlo do nejakej červenej knižnice - to je hotová pohroma, ak by ano. Prajem autorkám tohoto strašiaka, ale iba v tom prípade, ak pochybujú o tom, čo píšu. Autorka Hunger Games týmto syndrómom trpela a na základe tejto fóbie spísala skoro manifest, ktorý síce nesie odkaz (rozplacnutý cez tri knihy - pravdepodobne v tom bude marketingový ťah, jak zarobiť doláre:), ale v konečnom dôsledku vražedne nudný.
Ok, priznávam prvý diel mal gule, to je všetko, ostatné si nepamätám.

Bye

6)  Bye (25.03.2012 15:13)

Tak jsem se na to nakonec taky vypravila. Knihy jsem nečeta, ale jinak jsem se považovala za diváka seznámeného - znala jsem hrubé obrysy příběhu a věděla, že se jedná o první díl série, která se možná bude, ale taky možná nebude točit.
Přesto, nebo možná právě proto, mě v závěru jinak zdařilé podívané čekalo velmi nepříjemné rozčarování v podobě naprosté absence jakéhokoliv konce. Co si z toho všechny ty děti kolem PG-13, které třeba o knize ani neslyšely, odnesou? Že to byla dobrá řežba a že je fajn, že to hlavní hrdinka přežila a teď je šťastná... no a jako malá vada na kráse - snaží se na tu hru zapomenout?! Bože, měly by z kina odcházet zadumané, nahlodané myšlenkou, že je ve státě Panemském něco sakra shnilého! A s jiskřičkou naděje, že i kdyby filmaři žádné další pokračování nenatočili, BUDE SE KUA NĚCO DÍT! Že to, co tam mají, není mír po válce, ale klid před bouří! A zatím... nic... Tak to teda podle mého názoru vůbec nezvládli.
Až teď, když čtu tu Tvou recenzi, mi ambro došlo, proč se to vlastně jmenuje Hunger Games a jak velkou roli v tom ten hunger hraje. Ano, plně chápu, co pro takovou Katniss musely ty hromady lahůdek znamenat. Škoda, že si to uvědomuju až teď, v kině by to na mě mělo určitě větší dopad. Takže další výtka.
Potom... ona měla v aréně trpět žízní? Logické, ale to se jim tam taky nevešlo.
Herečka se mi zpočátku jevila dostatečně dětsky. V průběhu filmu mi ale tak nějak dospěla před očima. Ano, její znovuobsazení do role sedmnáctky bude trochu problém. Jinak je ale výborná!!!
Peeta... ze začátku hodně mdlý, ale postupně jsem si ho zamilovala (i když tuším, že tím pravým pro Katniss bude Hurikán). Dlouho jsem nevěděla, co si o něm mám vlastně myslet. Nakonec mi to vyšlo takhle (a ti, co četli mě můžou klidně vyvést z omylu, že je jeho charakter v knize jiný):
ze začátku jsem měla tendence ho považovat za slabocha, který se tak trochu chytil na Kapitolské pozlátko a snad si ten "výlet" dokonce užívá. Postupem času jsem mu ta jeho slova o tom, že nechce, aby ho to změnilo, že pokud umře, chce umřít takový, jaký je, začala věřit. On nakonec fakt nikoho nezabil. A stal se skutečným hrdinou! Ale máš pravdu, že jsem si to musela "vymyslet". On v knize přišel o nohu?!
Za Haymitche mají filmaři velikou pochvalu. Woody to zahrál naprosto skvěle. A to, jak líčíš jeho charakter na základě knihy, mi z filmu vyplynulo naprosto přesně, takže to se jim povedlo. Může tam chybět nějaká zásadní scéna z knihy, ale myslím, že jeho pád na dno byl zjevný ze scének z vlaku. To jsem si říkala - průser, tahle troska jim nepomůže! Stejně tak mi bylo jasný, jak ho to koučování nakoplo, aby se trochu vzchopil a vykřesal v sobě trochu té lidskosti. Co jsem naopak z filmu nepochopila vůbec, byly ty významné pohledy, které Woody vrhal na... éé... Catu (pardón, ještě se trochu ztrácím va jménech). To jako spolu měli něco nevyřízeného? Nebo se jen nemohl dívat na svůj mladší prototyp, protože mu z toho pohledu bylo zle? Nebo co?
Roztřesená kamera. To je kapitola sama pro sebe. Jako, chápu její dokumentární význam při navozování atmosféry ve dvanáctém kraji - super! Při masakru u rohu hojnosti to byla pro filmaře nutnost - přesně jak říkáš - trochu té brutality tím z filmu vytřásli, ale o tom, jestli to tak bylo dobře by se dalo polemizovat - to otřesení tam pak zase chybělo. (Vlastně ne - nejvíc na mě (kromě Routiny smrti) zapůsobila ta vražda, co tam ani nebyla vidět - té holky u táboráku. Zase jeden důkaz, podporující moji teorii, že věci ani nemusí být nafilmované, nebo napsané, aby s váma otřásly, aby navodily ten správný stav... Přístupnost není problém, ale musí se to umět.) U statických scén, kdy byli herci prakticky nehybní a šlo o dialogy, tam mi ta kamera vyloženě vadila a rušila mě. Měla jsem chvílema pocit, že se na to koukám z řetízáku a mám problémy to usledovat.
Scéna s Routou - skvěle vybraná holčina, mimochodem - nakonec jediná skutečně slzotvorná a děsuplná. Asi nejsilnější věc. Pokud ji navíc v knize proklálo obrovské kopí - no potěš!!!
Aréna - ano, čekala jsem, že mi těch dětí na promítaných fotkách bude líto - ani jsem se nad tím nestihla zamyslet. Mnohem víc na mě působily ty výstřely z děla a bezhlesně šeptaná čísla. Klidně to tak mohli nechat.

He, trochu zmatek, no. Ale doufám, že z toho něco pochopíte.

Díky za recenzi. V mnohém mi pomohla dopochopit, co jsem v kině nepochytila, nebo co tam prostě chybělo.




KalamityJane

5)  KalamityJane (25.03.2012 13:27)

Knihu jsem dočetla tento týden a už teď vím, že všechny ty prvky, co ti ve filmu chyběly, mi budou chybět taky. Nejvíc jsem se obávala PG-13 a koukám, že oprávněně - ale účel to splnilo, film už teď drží rekord za otvírací víkend mezi filmy, které nejsou pokračováním. Což taky znamená, že si rozhodně nenechají ujít šanci vyždímat peníze z dalších dílů. Po několika přečtených recenzích si ale nejsem jistá, jestli vyrazím do kina, nebo si počkám na DVD... Každopádně díky za tenhle střízlivý pohled "čtenáře"

4)  Marvi (25.03.2012 13:18)

Recenze je to opravdu zajímavá, ségra na to šla dneska do kina, tak jsem zvědavá s čím přijde. Ale já si asi nejdřív přečtu knihy, teda až budu mít více času, film až potom. ;) ;) ;)
Aspoň budu mít tip co číst, nějak mi dochází zásoby :D :D

3)  Tor (25.03.2012 13:10)

Ambro, klobouk dolů. Je to perfektní. Ty prostě umíš psát!! Navíc s tebou velkou měrou souhlasím.
S obsazením Jennifer jsem měla přesně ten samý problém - přišla mi moc velká a moc dospělá. Filmový Peeta se mi nelíbil od začátku, divná čelist, divný výraz. Opět jsem měla v hlavě drobnějšího blonďáčka (s patkou.-), ale je normální, že v hlavě vidí postavy z knihy každý jinak. FIlm by měl vždy fungovat samostatně a pochopitelně i pro toho, kdo nečetl knižní předlohu. Pokud tomu tak není, je to chyba.
Jídlo! Kápla jsi na to. Hodně jsem na to myslela, v knížce to bylo tak dokonale popsané. Pokud filmová Katniss skoro nejí, je to špatný.
Byla jsem nadšená, že Haymitche hraje právě Woody, kterýho miluju. Jeho padací scéna je úžasná a dokonale vykresluje, že on vlastně žádným vítězem není. Osekli to ve filmu? ou jéé.
No a vlastní boj v aréně - zatímco v knížce jede představivost naplno, tady to bude kulhat právě kvůli rattingu, kterýmu se to muselo přizpůsobit. Ale to je prostě věčnej problém. Jak natočit syrové scény tak, aby na film mohli i mladší děti a do kas se tak nasypalo dost peněz...
No a Peetova noha - proč to tam nenechali? Vím jak jsem z toho byla při čtení paf, v dobrém slova smyslu (byť na ztrátě nohy nic dobrého není), ale bylo skvělé, že to autorka dotáhla do konce a ukázala i na tomhle tu syrovost a krutost her jako takových.
Na film určitě půjdu, čekala jsem na něj dost dlouho a ujít si ho nenechám. Ale je smutný, že i tady bude zřejmě platit, že kvalitou knižní předlohu nepřevýší.
Děkuju za článek. Jsi šikulka!!

jeanine

2)  jeanine (25.03.2012 13:09)

Jsem v rozpacích, nejspíš stejně nejdříve sáhnu po knize. Ale na film jsem zvědavá!!! Moc hezky sepsáno.

Diosa

1)  Diosa (25.03.2012 13:08)

Já jsem na knihy vlastně asi tak před dvěma měsíci narazila úplně náhodou, trochu jsem pohledala na internetu a pak se pustila do čtení. 1. kniha mě naprosto vtáhla! Začala jsem číst v 22:00 a skončila asi o půl druhé v noci. Druhý den jsem v hlavě neměla nic jiného než Katniss! A takto to pokračovalo, dokud jsem nepřečetla poslední díl, konec mě zklamal kvůli partneru Katniss, ale co se dá dělat že? Pak jsem zjistila, že bude i film a nemohla se dočkat. Pak přišel ten okamžik v kině a já si to maximálně užívala, ale když jsem vycházela ven z kina, neměla jsem ten pocit vtažení do děje. Možná to bylo tím, že jsem předtím četla minimálně 5x knihu, nevím...

Takže závěr? Naprosto souhlasím s tvou recenzí

1

>