Další odkazy

Nenechte si ujít!

Povídka Druhá šance od Alokin teď vyšla jako kniha!

Zkáza z nebes

Snoubení tmou - Leona Škodová

Hříšníci - Marie A. Gregorová (ambra)

Facebook

Kdo sem chodí?

Flag Counter

http://www.bez-hranic.cz/gallery/thumbs/Mars.jpg

Karolce a Bye díky za užitečné připomínky a podporu,

Nebrasce, Hanetce a Nerisce díky za nekritické povzbuzování.

Holky, díky!

Uživatelé musí být přihlášeni pro psaní komentářů.

Komentáře

1 2   »

28)  betuška (10.03.2016 21:21)


teda dievča ty sa nezdáš, úžasný záver

27)  Jalle (26.07.2014 14:27)

Toto je už naozaj poviedka na vyššej úrovni.
Môj obdiv.
Tvoríme si nepeknú budúcnosť.

26)  kajka (21.07.2014 14:17)

Ambro, tak silnej, hutnej a sevřenej příběh!
Ty se zas překonáváš!
Děkuju.

Marcelle

25)  Marcelle (18.04.2012 09:00)

Musím se přiznat, že bibli jsem nikdy nečetla a vlastně jí ani neznám, jen to o čem se občas někde mluví a to je zoufale málo. Tenhle příběh je ale zajímavý a silný i bez znalosti bible, děkuju za ten zážitek.

24)  Kateřina (08.03.2011 20:32)

Ahoj Mary, přečetla jsem si Tvou povídku díky odkazu na Hledaseautor... Ještě jsem ji nedočetla celou,ale myslím, že je to TO, co jsem marně hledala mezi 15. uveřejněnými povídkami. Jsem ráda, že úroveň soutěže byla ve skutečnosti vyšší, než ukázaly výsledky
Můj mail je hunova@seznam.cz - když budeš mít nový příběh nebo si budeš chtít jen poklábosit o psaní a knížkách, budu ráda. Mám pocit, že bychom si měly co říct ;) Pokud budeš chtít zpětnou vazbu k povídce, dej vědět, bez "povolení" ji rozebírat nechci ;) Ahoj Katka

ambra

23)  ambra (06.03.2011 10:57)

Berunky, ani nevíte, jak moc mě právě u téhle věci vaše komenty těší (teda ne že by jinde ne ).
Lio, strach je zbytečný, pokud si čtenáři nedokážovu vzít všechny roviny z příběhu, je to často problém autora. Obecně ale musím říct, že obecné povědomí o základních biblických příbězích je mizerné (ne že by moje bylo nějak úžasné ). Nicméně příklad - asi jsem přestřelila v případě těhotné Beth - měla asociovat biblickou Alžbětu (Elizabeth) - Marie k ní přijde, když je tato žena (do svých středních let neplodná) těhotná. A to dítě, co čeká, je??? Odpověď za 500!!!;) Ale Beth nezachytila ani osůbka mnohem zběhlejší v biblických příbězích, než jsem já .
Podstatné je, že to není pokus o "novou Bibli" - kladu důraz na to slovo (naděje) a to jste tam odchytily všechny (a mě to blaží ).
Jaruško, víš, že Tvoje komenty miluju a určitě se nezlobím! Nenapsalas nic, kvůli čemu bych se měla zlobit.
Ano, soutěžní, ale vybírají 15 povídek z 423 zaslaných, takže jsem to už vlastně pustila z hlavy .

Jarusinka

22)  Jarusinka (05.03.2011 23:13)

Echm... No...
V prvom rade ti chcem povedať, že si nemyslím, že je to zlé.
Ale je to z vecí, ktoré nepatria medzi moje obľúbené "značky" povedzme.
(Rovnako ako Bratrstvo- niežeby mi prekáža obsah, ale skôr štýl, ktorým autorka píše)- u teba je to naopak. Tvoj štýl je mi veľmi blízky. Isteže netvrdím, že obsah tejto poviedky mi prekáža.
Objektívny názor- je to zaujímavé a stojí to za zamyslenie. Páčilo sa mi špeciálne to, ako si vystihla, že ľudia sa dokážu pozabíjať navzájom, že sú to len mysliace zvieratá, že ničia vlastný svet...
TO stálo za zamyslenie rozhodne. Takisto aj snahy o presun na inú planétu a všetko okolo toho.
Subjektívny názor... Netajím sa tým, že som ateista, takže určite ti musí byť jasné, že na niečo také, ako to, že Panna Mária bola panna a pritom mala dieťa- to je pre mňa absurdné. Samozrejme nenavážam sa do nikoho viery a v tejto poviedke to zrejme tak proste muselo byť, veľké odhalenie na záver
Veľmi ma netešili ani Josefove "úlety" s Noemi ( sakra, prečo mi to meno teraz pripomenula Noeho a jeho archu?! )- neuznávam neveru
Celkovo to pre mňa bolo trošku náročnejšie čítanie, z viacerých hľadísk. Ale určite sa k tomu vrátim, keď zas raz budem premýšľať o tom, ako si my ľudia ničíme vlastný svet a životy okolo nás.
O, a ak toto teda bola tá súťažná poviedka, tak určite nezabudni dať vedieť, ako si dopadla;)

Lioness

21)  Lioness (05.03.2011 11:22)

Páni. Tak v tomhle slově by se dalo shrnout to, co jsem pociťovala. Pokaždé, když jsem si uvědomila nějaký další vypiplaný detail, pokaždé, když jsem uviděla něco DALŠÍHO pod tím, co se nabízelo hned, mi to vyrazilo dech a to slovo mi naběhlo v myšlenkách.
Stvořila jsi ohromující svět. Unikátní, tolik odlišný od toho našeho a zároveň tolik podobný... Ohromilo mě to.
Co říct, co vypsat? Eh...
Do kolen mě dostalo to, když jsem si uvědomila tu absenci vřelých svévolně vytvořených vztahů. David neříkal Jo(ovi?) tati, ale prostě Jo! A potřebovali Pravidlo na to, aby se o neplodné ženy někdo zajímal, protože to nikdo nedělal sám od sebe.
Na druhou stranu ale Ma, Jo i Noemi ukázali, že tam pořád je pravé přátelství i láska...
Ještě jeden fakt: Velký příběh. My, lidstvo a naše společnost, si jsme sotva schopni přiznat, že jednou z náš nezbude nic. Vymřeme, zmizíme, budeme vyhlazeni... Ale určitě nebudeme existovat celou věčnost. Představa, že jednou z nás zbyde jenom legenda... Úchvatné. Zastrašující.
Ma. Jo. Dokonalé... přezdívky.
Naděje. Dlouho jsem dumala, co přesně znamenají ta bibliská jména. Proč tam jsou? Co mají vyjadřovat? Jsem slepá vůči třetí lince, která má vykládat Bilbi? Nebo je to vážně jenom o těch postavách a o tom dítěti? Takže děkuju, že jsi mi to objasnila. Naděje je skvělý důvod.

Potřebovala jsem dvě, tři přečtení a několik dní na to, abych vytvořilo tohle, co sis přečtla výš. A mám pocit, že to v hlavě stále nemám tak úplně srovnané a neuviděla jsem všechno... Mám trochu strach, že jsem přehlédla něco zásadního a teď tu ze sebe svými závěry udělala blbce, ale... Zjistila jsem, že jsem tak trochu splachovací, takže... No a co?

Janeba

20)  Janeba (03.03.2011 20:52)

Ambřičko, moc se omlouvám, ale dnes jsi mě naprosto zneschopnila již druhou povídkou a tak se moc omlouvám, že si komentář nechám na později! Děkuji za pochopení, ikdyž viníkem, který mě zneschopnil jsi sama se svým umem!
Děkuji!!

milica

19)  milica (02.03.2011 17:11)

Krásné a určitě k zamyšlení

Bye

18)  Bye (01.03.2011 22:58)

Tak jsem si to dala potřetí. A stále platí všechno to, co jsem Ti vycinkala onde - tedy, myslím tím chvalozpěv. Dodat snad můžu jen jediné: Kdo umí, ten umí a kdo neumí, čumí. Myslím, že rozdělení našich rolí podle tohoto pořekadla je zjevné...
Díky za to krásný podobenství. Mám ten příběh v hlavě už několik dnů a pár dalších se mnou ještě stráví

Silvaren

17)  Silvaren (01.03.2011 22:28)

Tohle se Ti opravdu povedlo.* Ty tahanice o vodu a pouště mi připomněly Dunu. Ale zatímco Duma byla krutá a plná beznaděje, Tvůj příběh byl o podstatě lidství. Prostě úžasný. A ta pointa! Smekám a jdu si to přečíst znovu z nového pohledu.

16)  fixena (01.03.2011 19:16)

heh, ambro, tak vlažně praktikující katoličky jsme dvě takže jsem pochopila i příběh za tím a jsem unešena!
rozhodně je to silné a povedlo se Ti tam toho dostat tolik...
taky doufám, že se karta jednou obrátí a nasměrujeme svou pozornost i někam jinam než jen k tak milované "materii"
fakt to na mě zapůsobilo.

ambra

15)  ambra (01.03.2011 17:30)

Berunky děkuju, první opravdický pokus o ehm dospělou věc . Ivanko, způsobila jsi mi nechtěně zástavu - to její jméno tam je, ale já se lekla, že jsem ho při finálních úpravách zapomněla uvést - ještě pět minut potom jsem se držela za srdce .

Ivanka

14)  Ivanka (01.03.2011 14:27)

Ehmmm... Po přečtení komentářů mi konečně došel druhý význam, kterého jsem si nevšimla. Takže tím pro mě příběh dostává nový rozměr. Takže se ještě jednou klaním!

Ivanka

13)  Ivanka (01.03.2011 14:23)

Vytvořila si komplikovaný a zvláštní svět, plný nepředstavitelných pravidel. A přesto mi to přišlo tak uvěřitelné. Moc jsem se bála, že to nedopadne dobře ale nakonec příběh končil novou nadějí. K úsměvu mě přinutilo jeho jméno, Josef bylo to poslední, co by mě napadlo. Zajímalo by mě, jak se jmenovala Ma celým jménem a jaké jméno vymyslel pro miminko!

12)  Anna43474 (01.03.2011 14:17)

Pořád cítím ten zvláštní pocit, jak mi všechno pomalu docházelo
Díky za tenhle příběh

sakraprace

11)  sakraprace (01.03.2011 11:18)

Komplikovaný svět, který musí zaniknout, aby si lidé uvědomili ty základní hodnoty. Ty nejdůležitější. Ať už je doba jakákoli, tváří tvář ohrožení se staráme o sebe,ale i tak potřebujeme, aby tu byl někdo pro nás.
Mrazilo mě, litovala jsem je i byla za ně ráda.

Lenka

10)  Lenka (01.03.2011 11:00)

Nádherné.

Karolka

9)  Karolka (01.03.2011 09:47)

Ten trans mě ještě nepřešel. Kdykoli si na ně vzpomenu, vrací se mi ty silné obrazy. Jo konečně se zase milující s Ma, Rodina v raketě, svět plný červených pouští. A pak ty chvíle, kdy se mi ježí chlupy na rukou. Všechno to, co jsi stvořila v jejich světě, hierarchie, pravidla, sociální chuťovky. A jak napsala Hanetka. Může to být nastavené jakkoli, vždycky ale nakonec vyjde najevo, co je vlastně podstatné. To ostatní jsou jen kulisy. Ovšem, ve tvém případě geniálně vykreslené a prakticky neokoukatelné.

1 2   »

>